umpan patin
Bahan-bahan
1. 500 gram tepung ubi
2. 300 gram usus ayam (ambil yang berwarna seakan kmerahan)
3. 1 buku ragi (Ada dijual di kedai India atau Melayu)
Penyediaan Bahan
1. Usus ayam dibersihkan dan dipotong sepanjang 1 inci.
Masukkan sedikit air kira-kira 150 ml. Blender usus ayam
tersebut sehingga halus dan tidak ada sisa-sisa atau urat-urat
yang tidak hancur. Tapis dengan penapis untuk memastikan
sisa-sisa terbuang. (PERHATIAN: Anda dinasihati
menggunakan Blender dan Penapis Khas. Dan jauhkan alatan
tersebut dari digunakan oleh isteri untuk kegunaan harian lain)
2. Ragi dipecahkan sehingga hancur.
12
3. Gaulkan ke semua tepung ubi, ragi dan usus ayam yang telah
diblender tadi. Pastikan gaulan tersebut berkeadaan seperti roti
canai yang belum ditebarkan iaitu dalam keadaan berkental.
4. Simpan gaulan tersebut dalam bekas yang kedap udara. Anda
dinasihati menyimpan gaulan tersebut sekurang-kurangnya 4
jam sebelum boleh digunakan.
Arahan Penggunaan
1. Kepalkan ke mata pancing dan balingkan jauh ke tengah kolam.
Patin biasanya berada di tengah kolam dan pada tempat yang
dalam.
2. Biarkan sekurang-kurangnya 20 minit. Jika masih tidak ditarik
oleh ikan, angkat pancing dan gantikan umpan. Balingkan
semula ke tempat yang sama. Jangan beralih tempat terlalu
cepat. Bersabar. Umpan anda pasti dimakan oleh patin.
Tidak ada komentar:
Posting Komentar